avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor / Contract de colaborare
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor / Contract de colaborare

Am realizat pentru un supermarket cateva elemente de grafica. Serviciile mi-au fost platite doar o parte si nu s-a incheiat nici un fel de contract de colaborare.

In urma unei intelegeri verbale am cazut de comun acord ca in urma finisarii graficii sa primesc o copie a originalelor. Ulterior mi s-a refuzat acest lucru sub pretextul ca acestea ar fi apartinand in momentul de fata firmei, iar eu nu am nici un drept asupra lor. Cerandu-le un contract in acest sens, am fost refuzata. In momentul de fata am recreat logo-ul (creatie originala, proprie) si l-am inregistrat pentru copyright.

Cum ar trebui sa fie intocmit acest contract de colaborare si cum ar trebui sa procedez mai departe?
Cel mai recent răspuns: Adrian Brojboiu , Consultant proprietate industriala 20:10, 4 Mai 2012
Este vorba de un contract de cesiune a drepturilor de autor si nu de colaborare. Prin contractul de cesiune se pot ceda doar drepturile patrimoniale.

In baza acestor drepturi, distincte si exclusive, titularul dreptului de autor poate autoriza sau interzice urmatoarele activitati: a) reproducerea operei; b) distribuirea operei; c) importul in vederea comercializarii pe piata interna a cópiilor realizate, cu consimtamantul autorului, dupa opera; d) inchirierea operei; e) imprumutul operei; f) comunicarea publica, directa sau indirecta a operei; g) radiodifuzarea operei; h) retransmiterea prin cablu a operei; i) realizarea de opere derivate.

Avocatnet a descris pe larg, in articolele de mai jos, modul in care trebuie conceput un asemenea contract si clauzele esentiale pe care trebuie sa le cuprinda:
www.avocatnet.ro/content/art...
si
www.avocatnet.ro/content/art...
In linkurile de mai jos, veti gasi exemple de contracte de acest gen ce pot fi usor adaptate la necesitatile dvs.:
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
Va recomand sa cititi si Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe si in cazul in care considerati ca aveti nevoie, consultati un specialist in proprietate intelectuala/drepturi de autor:
[ link extern ]
L.C.
Ultima modificare: Vineri, 27 Aprilie 2012
Laura Ciobeica, moderator
Multumesc mult pentru raspuns.

In cazul in care cei de la firma nu doresc sa faca un astfel de contract de cesiune, ce alte optiuni as mai avea?
Nu prea aveti alte optiuni pentru a beneficia de o remuneratie. Deja vi s-a comunicat ca nu aveti vreun drept asupra creatiei, originalelor....Faptul ca ati inregistrat logo-ul (designul) pentru a fi protejat de legea copyrightului, este un pas inainte dar si inceputul unui conflict care poate dura o perioada de timp pana va fi solutionat
Ideal ar fi sa obtineti un contract de cedare a drepturilor patrimoniale de autor contra unei remuneratii echitabile.
L.C.
Am sa studiez mai in detaliu informatiile pe care mi le-ati trimis si am sa incerc sa rezolv lucrurile pe cale amiabila, iar daca asta nu va fi o solutie va trebui sa ma interesez cum pot proceda in termeni legali sa ii silesc sa faca ceea ce trebuia de la bun inceput. La urma urmei este in beneficiul ambelor parti.

Va multumesc din nou!
o mica precizare: inregistrarea ca design se face in temeiul legii 129/1992. dreptul de autor asupra designului este guvernat de un alt temei juridic si anume l 8/1996.

dreptul conferit de un design national se naste prin inregistrarea acestuia la OSIM.

spre deosebire de design, dreptul de autor nu se inregistreaza . Acesta exista prin simplul fapt al creatiei si se dovedeste cu orice mijloc de proba.

trebuie sa facem intodeauna distinctie intre natura juridica a dreptului de autor si natura juridica a dreptului la design, marca-acestea nu pot fi confundate.

cred ca utilizatoarea alexandra 25, ca multi altii, a obtinut o marca temporala asupra logoului care certifica simplul fapt ca documentul electronic al designului a fost prezentat la un moment de timp determinat furnizorului de servicii de marcare temporala (ex ecopyright.ro). Aceasta nu reprezinta o inregistrare a dreptului de autor ci poate fi cel mult un mijloc de proba. Multi utilizatori, moderatori si consultanti sunt indusi in eroare cu privire la asazisa inregistrare a dreptului de autor care nu exista.

din situatia de fapt expusa, utilizatorea alexandra 25 poate actiona in judecata firma careia i-a cedat logoul, cerand instantei recunoasterea dr de autor, obligarea firmei la restituirea originalelor, interzicerea utilizarii logourilor de catre firma pana la plata integrala a remuneratiei restante. Totusi, sfatul meu este ca inainte de initierea acestei actiuni, sa consultati un avocat in proprietate intelectuala avand specializare pe drept de autor pentru a estima sansele de succes raportate la probele pe care le aveti. Temeiul legal al acestei actiuni ar fi art 139 din L 8/1996 coroborat cu art 1349 cod civil (in masura in care contractul verbal nu poate fi probat) sau art 1350 cod civil (in masura in care contractul verbal poate fi probat)

Ultima modificare: Vineri, 4 Mai 2012
edipav, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract drepturi autor pentru grafician. e corect tipul de contract? Mara011 Mara011 Buna ziua. Pot incheia cu o persoana fizica un contract de drepturi de autor pentru realizarea unor materiale de design grafic (poster, bannere online, ... (vezi toată discuția)
Drepturile de autor pentru spectacol televiziune mlLucian mlLucian Din cate am inteles legislatia romana nu poate proteja ideea unui show televizat. Intrebarea mea este daca pot sa inregistrez emisiunea in alta tara pentru a o ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pt confectionare de accesorii Li_Ra Li_Ra Confectionez accesorii (cercei, bratari, coliere) si o prietena care are un magazin vrea sa le vanda in magazinul ei, insa nu stiu care este calea legala. ... (vezi toată discuția)